2/25/2009

Δυό σκέψεις για τη ΔΙΑΜΑΘ και ένα πρότυπο για όλους τους ΦοΔΣΑ

Το διήμερο 23-24 Φεβρουαρίου είχα τη χαρά αλλάκαι την τιμή να παρευρεθώ ως ομιλητής σε δύο ημερίδες που οργάνωσε η ΔΙΑΜΑΘ σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, με θέμα τη διαχείριση των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων. Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και πέραν των ευχαριστιών μου προς τη ΔΙΑΜΑΘ, τόσο για την πρόσκληση όσο και για τη ζεστή φιλοξενία, θα ήθελα να καταγράψω και κάποιες εντυπώσεις που αποκόμισα.

Πρώτα από όλα, είναι φανερό ότι στη ΔΙΑΜΑΘ, παρά τις σημαντικές δυσκολίες που ακόμα υπάρχουν, υπάρχει μια νέα πνοή, μια ανάσα έμπνευσης και κινητοποίησης, μια αίσθηση ότι τελικά θα τα καταφέρουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών που χρόνια τώρα βασανίζει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Οπωσδήποτε μεγάλο ρόλο σε αυτό το πνεύμα έχει παίξει η ενέργεια, η ζωτικότητα και οι ιδέες που κουβαλάει ο Δημήτρης Δερματάς – εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει έτσι και να πετύχει να κάνει τη ΔΙΑΜΑΘ ένα πρότυπο φορεά διαχείρισης.

Δεύτερον, είναι σαφές ότι το κύρος της ΔΙΑΜΑΘ μεταξύ των ΟΤΑ έχει ανέβει αισθητά. Η καλύτερη απόδειξη για αυτό ήταν η παρουσία σχεδόν όλων των σημαντικών δημάρχων της Περιφέρειας στις εκδηλώσεις, αλλά και η συμμετοχή αυτών στις συζητήσεις. Από αυτή την άποψη, οι προϋποθέσεις επιτυχούς υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι πλέον πολύ καλύτερες. Προσοχή όμως: παράλληλα, όπως φανηκε και στις ημερίδες, έχουν ανέβει αισθητά και οι προσδοκίες από τη ΔΙΑΜΑΘ – κάθε επόμενο βήμα πρέπει να συνεχίζει να εμπνέει την εμπιστοσύνη και τη σιγουριά που αυτή τη στιγμή κατακτά ο φορέας.

Τρίτον, ένα καλό παράδειγμα για όλους τους ΦοΔΣΑ στην Ελλάδα θα ήταν να ακολουθήσουν ως πρότυπο την ιστοσελίδα της ΔΙΑΜΑΘ (http://www.diaamath.gr/). Πέρα από την προσεγμένη αισθητική της, η ιστοσελίδα παρουσιάζει το σύνολο των εγκεκριμένων μελετών που αφορούν το φορέα, έγγραφα, παρουσιάσεις, video και κάθε λογής πληροφορία που απαιτείται για να αποκτήσει κάποιος μια πλήρη εικόνα για το τι πάει να γίνει στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και με ποιους όρους. Οι δύο ημερίδες καλύφθηκαν ζωντανά μέσω webcast και θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα.

Ας το καταλάβουν αυτό όλοι αυτοί που τρέμουν να δώσουν μελέτες στη δημοσιότητα, όλοι όσοι αντιμετωπίζουν φοβικά τη διαχείριση των δημοσίων εγγράφων: η διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την τεκμηρίωση τους είναι όρος για μια αποτελεσματική διαβούλευση στη διαχείριση στερεών αποβλήτων – η κρυψίνοια, η συνωμοτικότητα και η συχνά προκαλούμενη αίσθηση «συνωμοσίας» είναι εγγύηση αποτυχίας και κοινωνικών αντιδράσεων.

Εύχομαι στη ΔΙΑΜΑΘ να συνεχίσει έτσι και να καταφέρει να βάλει τη σφραγίδα της στην αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων της Περιφέρειας. Ελπίζω ακόμα ότι με την ιστοσελίδα της θα καταφέρει να δημιουργήσει νέα πρότυπα για όλους τους ΦοΔΣΑ. Καλή δουλειά παιδιά και κουράγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου