2/09/2009

www.ecothesis.gr : μια ιστοσελίδα για το περιβαλλοντικό δίκαιο

Με μεγάλη μου χαρά, φιλοξενώ την πρώτη συνεισφορά του Γιώργου Σμπώκου, καλού φίλου και πολύ καλού γνώστη του περιβαλλοντικού δικαίου. Ο Γιώργος έχει δημιουργήσει μια πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα για τα θέματα του περιβαλλοντικού δικαίου, την οποία μας παρουσιάζει ο ίδιος στη συνέχεια. Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για τη συνεισφορά σου.

www.ecothesis.gr αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών. Το φάσμα αυτό ξεκινά από επαγγελματίες, που ασχολούνται με το περιβαλλοντικό δίκαιο σε θεωρητικό ή τεχνικό επίπεδο και εκτείνεται σε ιδιώτες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα περιβαλλοντικό ζήτημα και αναζητούν αρμοδιότητες και υποχρεώσεις.

Κοινό χαρακτηριστικό των χρηστών της www.ecothesis.gr είναι η αντίληψη του φαινομένου της υποκατάστασης του κρατικού ελέγχου από την ιδιωτική επιβολή, ένα φαινόμενο που συμπορεύεται με το δημοκρατικό έλλειμμα. Η απουσία πολιτικής προστασίας τροφοδοτεί την ιδιωτική επιβολή και η δικαστική ή εξώδικη αντιπαλότητα υποκαθιστά μια αναποτελεσματική κρατική επιβολή, που δεν εξασφαλίζει τη συμμόρφωση των πολιτών. Αυτοδικία, αυθαιρεσία και εθελοντισμός υπό το παραπάνω πρίσμα, έχουν κοινή αφετηρία. Σε αυτό το περιβάλλον συχνά διακρίνεται μια σύγκρουση της άγνοιας των διοικούντων με τη γνώση των διοικούμενων. Μια άνιση σύγκρουση, καθώς ένα γραμμάριο εξουσίας ζυγίζει περίπου όσο ένας τόνος γνώσης.
Για το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ γνώσης και εξουσίας, όχι με την αυτοδικία, ή τον εθελοντισμό, που τείνει να αντικαταστήσει την κρατική ευθύνη , προβάλλονται μέσω της ecothesis.gr τα δικαιώματα των διοικούμενων και οι υποχρεώσεις των διοικούντων.

Με πρώτο συνθετικό το «οικό» δηλώνεται η οικοκεντρική προσέγγιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, αντίθετη με τη μέχρι σήμερα κρατούσα ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Με δεύτερο συνθετικό τη «θέση» δηλώνεται η πρόθεση υπεύθυνης και ενεργής τοποθέτησης επί περιβαλλοντικών ζητημάτων. Το σήμα, ένα φύλο, συσχετίζει συνειρμικά τη ζωτική σχέση «φύλου - οξυγόνου», με τη σχέση «γνώσης - προστασίας».

Το σχέδιο της www.ecothesis.gr είναι απλό, όπως πρέπει να είναι κάθε σύστημα που προάγει την πρόσβαση στην πληροφορία για να διαρκέσει στο χρόνο, ενώ το πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύει την ελπίδα για μια καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση στο μέλλον."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου