Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από τον Αντρέα Κουσκούρη (akousk@epem.gr) , εξαιρετικό φίλο και συνεργάτη και πρόεδρο του ΠΑΣΕΠΠΕ. Τον ευχαριστώ θερμά για τη συνεισφορά του.
"Η πολιτική των κρατών να στέλνουν τα ανακυκλώσιμα στην Κίνα και Ινδία 5000 χλμ μακρυά επιβαρρύνουν κατ’ αυτό τον τρόπο τις κλιματικές αλλαγές περισσότερο από την αποτέφρωση, αλλά αυτή δεν είναι η πραγματική ανακύκλωση που συνήθως κινείται σε μικρές αποστάσεις.
Η Κίνα έχει βρεθεί θύμα της πολιτικής της ΕΕ για την εκτροπή των αποβλήτων από την ταφή στέλνωντας το 60 % των ανακυκλώσιμων υλικών στην Κίνα από το 2000 μέχρι σήμερτα όπου και σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση δεν υπήρχε τέτοια ζήτηση από την βιομηχανία για να ποαράγει προιόντα και έτσι η αγορά της ανακύκλωσης μειώθηκε σημαντικά.
Δισεκατομύρια πλαστικές φιάλες που οδηγούντο στην Κίνα και με 70 % πτώση της τιμής παραμένουν στα πλοία . Οι Κινέζοι έμποροι τα προμηθεύονται αλλά με τιμές πολύ χαμηλές τιμές που τις αποκαλούν (microscopic) και οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι είναι καλύτερο να τα βάλουν φωτιά έξω από το Ηong Ηong.
Αν και η Κίνα και Ινδία δείχνουν ότι θα έχουν ρυθμούς ανάπτυξης ίσο με 6 % του ΑΕΠ gia to 2009 , ελπίζουν ότι η αγορά θα ανοίξει. Αλλά οι Ευρωπαίοι κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων διεπίστωσαν ότι ήδη η ζήτηση έπεφτε και στράφηκαν σε εναλλακτικές αγορές όπως Βιετνάμ , Πακιστάν και η Ινδία κύρια για το πλαστικό λόγω χαμηλών ημερομισθίων και της μεγάλης βιομηχανίας του Βιετνάμ που χρησιμοποιεί το πλαστικό είτε για εσωτερική κατανάλωση είτε για εξαγωγές.
Οι Κινέζοι εκτιμούν ότι με το πακέτο των 586 δις δολλαρίων που έριξαν στην αγορά σε συνδυασμό με την κατασκευή γιγαντιαίων έργων η ανακύκλωση θα πάει καλά.
Η παγκόσμια κρίση δεν επιρρέασε τις κατασκευές στην Κίνα και έτσι κάποιοι ανακυκλωτές με τιμές 60 % μικρότερες ανταγωνίζονται τα πρωτογενή υλικά και πουλάνε τόσο στην Κίνα όσο και στην Ινδία ενώ πριν την κρίση το 60 % των πωλήσεων πήγαινε στην Αμερική.
Η ανάκαμψη για scrap metals θα προχωρήσει στην Κίνα λόγω της περιφερειακής ανάπτυξης που θα δημιουργεί ζήτηση από τους κατασκευαστές και θα είναι πλέον θέμα η ανάπτυξη της ανακύκλωσης πόλη με πόλη , περιφέρεια με περιφέρεια.
Οι ευρωπαίοι που έστελναν ανακυκλώσιμα στην Κίνα σε ποσοστό τουλάχιστον 10 % ήταν ρυπασμένα και οι Κινέζοι τα έπαιρναν όπως ήταν, τώρα το θέμα αλλάζει και όσοι έμποροι ανήκαν σε αυτή την κατηγορία η αγορά δεν τους δέχεται.
Το μόνο που δεν θα στέλνουν οι Ευρωπαίοι στην Κίνα και θα το βιομηχανοποιούν στην Ευρώπη θα είναι οι Η/Υ και τα ψυγεία που απέκτησαν τρομερή τεχνολογία και θα τα στέλνουν σαν τελικά προιόντα πλέον στην Κίνα.
Η Ευρώπη έχει εξάγει το πρόβλημα της ΔΣΑ σε άλλες χώρες και αυτό είναι μεταξύ άλλων και ανήθικο.
Η αγορά του χαρτιού καλής ποιότητας έχει ικανοποιητική ζήτηση με μία σχετική μείωση σε σχέση με την οικονομική κρίση. Το χαρτί χαμηλής ποιότητος δεν ζητείται και πρωσωρινά αποθηκεύεται.
Τα προγράμματα συλλογής χαρτιού δεν έχουν πέσει σε ποιότητα αναλογικά με την οικονομική κρίση και ενώ οι τιμές στις Ευρωπαικές και Αμερικανικές αγορές εξαρτώντο σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές Κίνας και Ινδίας οι οποίες θα αυξήσουν την ζήτηση λόγω του ότι το 2009 θα έχουν αύξηση 6 % επί του ΑΕΠ.
Παρόλα αυτά οι Δημοτικοί προυπολογισμοί αυξάνουν και θα πρέπει να διερευνηθούν ποιές θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις.τους επόμενους μήνες.
Οι καταναλωτές προβλέπουν ότι δεν θα πληρώσουν την διαφορά στα τέλη λόγω του ότι οι Δήμοι θα επιδιώξουν να καλύψουν το κόστος.
Θα πρέπει να βρούμε ποιό είναι αυτό το κόστος.
Ηδη στην Μ.Β καταβάλλεται προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας των ανακυκλώσιμων υλικών με την αύξηση του αριθμού των ρευμάτων μέχρι και επτά
Ορισμένοι Δήμοι προσπαθούν να κάνουν χρήση του αντιτρομοκρατικού νόμου στα νοικοκυριά που δεν ανακυκλώνουν ενώ αντίθετα οι Δήμοι δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό πρόγραμμα φορολόγησης των κάδων για τα νοικοκυριά που δεν ανακυκλώνουν."
2/02/2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου