2/06/2009

Κρίση στην αγορά scrap αλουμινίου

Σαν συνέπεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης η τιμή του scrap αλουμινίου έχει μειωθεί στην Ε.Ε. Δυστυχώς δεν είναι ακόμη εύκολο να ποσοτικοποιηθεί η μείωση.

Ιδιαίτερα οι παραγωγοί προιόντων από σκραπ αλουμίνιο υποφέρουν λόγω του ότι περισσότερο από 70 % της παραγωγής τους χρησιμοποιείται από την αυτοβιομηχανία για παραγωγή κεφαλών κυλίνδρων, μπλοκ κινητήρων, κιβωτίων ταχυτήτων και άλλων τμημάτων.

Σαν αντίδραση της δραματικήςπτώσης των πωλήσεων οχημάτων οι βιομηχανίες άρχισαν να μειώνουν την παραγωγή των οχημάτων. Η συνολική παραγόμενη ποσότητα επιβατηκών οχημάτων στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2008 έπεσε κατά 513.000 μονάδες (- 28%) συγκρινόμενο με τον Νοέμβριο του 2007.
Κατά αυτόν τον τρόπο αλυσιδωτά μειώθηκε η ποσότητα του σκραπ αλουμινίου.

Η υποδομή της βιομηχανίας ανακύκλωσης δεν δείχνει να εκτίθεται σε κίνδυνο όπως άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και η ανακύκλωση θα συνεχίζεται. Το πλεονέκτημα που διαθέτει το αλουμίνιο είναι ότι τα προιόντα του δύνανται να στοκαριστούν για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του. Βέβαια αν η κρίση διαρκέσει πολύ τότε όλο το δίκτυο βιομηχάνων, εμπόρων, ανακυκλωτών θα έχουν πρόβλημα.

Ιανουάριος 2009
Α.Κουσκούρης (akousk@epem.gr)
Πρόεδρος ΠΑ.ΣΕ.Π.ΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου