Και όμως συζητιέται στα σοβαρά: Η εκπαίδευση των παιδιών του δημοτικού στις πιο προχωρημένες διαδικασίες αναζήτησης και διαχείρισης πληροφοριών στο διαδίκτυο. Και μάλιστα εντός του ελάχιστου υποχρεωτικού προγράμματος διδασκαλίας στο δημοτικό. Έτσι τα παιδιά, στο τέλος του δημοτικού, θα γνωρίζουν πως να αξιοποιούν τη WIKIPEDIA, πως να χειρίζονται το Twitter, πως να ψάχνουν για πληροφορία στα blogs και στα διάφορα sites κλπ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτές οι δεξιότητες θεωρούνται πλέον θεμελιώδεις (για τα παιδιά μας και όχι μόνο) και όχι προχωρημένες. Ότι αυτές οι δυσνόητες και συχνά απωθητικές λέξεις (για τους 40ρηδες και βάλε) δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται φοβικά (συχνά δε και σωταρισμένες με σάλτσες "ιδεολογικής" υφής που χρησιμέυουν για να καλυφθεί η ηλικιακή αδράνεια). Ότι η χρήση του διαδικτύου την εκπαίδευση μπορεί να απελευθερώσει τεράστιο δυναμικό γνώσεων, εφόσον γίνεται σωστή αξιοποίηση του. Ότι σταδιακά, η χρήση του διαδικτύου θα μεταμορφώσει την παραδοσιακή εκπαιδευτική διαδικασία, ίσως και με απρόβλεπτο τρόπο.
Κατανοώ τις επιφυλάξεις που έχουν πολλοί γονείς και τους φόβους που σχετίζονται με αυτές. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίσουμε το όλο ζήτημα ως μια διαδικασία σχτικά αναντίστρεπτη, ακριβώς όπως ήταν η εισβολή της τηλεόρασης στα σπίτια των γονιών μας.
Και να θυμόμαστε πάντα, ότι στη εποχή της αφθονίας των πληροφοριών μέσω διαδικτύου, στην εποχή που με δύο κλικ μπορείς να βρεις σχεδόν οτιδήποτε (και σε κάθε περίπτωση πολλά σχετικα με αυτό που ψάχνεις) αυτό που έχειι την καθοριστική αξία είναι η αξιολόγηση των πληροφοριών. Είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών μας. Είναι η δυνατότητα να κατανοούν, να κρίνουν, να εμβαθύνουν και τελικά να διαμορφώνουν δικιά τους άποψη. Και σε αυτό, οι γονείς οφείλουν και μπορούν να κάνουν πολλά, πολύ περισσότερα και πιο χρήσιμα από το απομονώσουν τα παιδιά τους από το διαδίκτυο.
Λεπτομέρεια: η σχετική συζήτηση για την εισαγωγή της WIKIPEDIA, του Twitter και λοιπών εργαλείων στη βασική εκπαίδευση γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι στη χώρα μας που ακόμα δεν έχει υπολογιστές στα περισσότερα σχολεία. Για παραπάνω λεπτομέρειες δείτε στο:
http://browse.guardian.co.uk/search?search=%22Pupils+to+study+Twitter%22
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου