3/11/2009

Γύθειο ξανά: περί δεματοποίησης

Όπως έχω ξαναγράψει σε πολλές περιοχές της χώρας, οι χωματερές κλείνουν τυπικά χωρίς να έχει δοθεί λύση στο θέμα της ασφαλούς διάθεσης, μόνο και μόνο για να τηρηθούν τυπικά και όχι ουσιαστικά οι δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ. Η περίπτωση του Γυθείου εμπίπτει καθαρά σε αυτή την κατηγορία, άλλωστε είναι γνωστό ότι το πρόβλημα των χωματερών στην Πελοπόνησο είναι οξύτατο (παρεμπιπτόντως, είναι απορίας άξιο γιατί δεν λειτουργούν τα έργα ΧΥΤΑ της Κορινθίας που θα μπορούσαν να δώσουν λύση σε τουριστικά επιβαρυμένες περιοχές – υπάρχει κάποιο εμπόδιο;).

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η «λύση στο πρόβλημα αναμένεται να δοθεί με την εγκατάσταση δεματοποιητών, που προωθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου σε τρία σημεία στο νομό, όμως η εγκατάσταση και λειτουργία των δεματοποιητών αναμένεται για μετά το Πάσχα». Φαντάζομαι λοιπόν ότι με τη χρήση δεματοποιητών, τα απορρίμματα προσωρινά θα αποθηκεύονται σε κάποιο ασφαλή χώρο και νόμιμα αδειοδοτημένο χώρο, μέχρι να φτιαχτούν τα απαραίτητα έργα των ΧΥΤΑ.

Αυτό που δεν θα ήθελα να φανταστώ είναι ότι η προσωρινή αυτή λύση μπορεί να γίνει πρόσχημα για να μην προχωρούν τα αναγκαία έργα υποδομής. Γιατί μια δεματοποίηση, όσο καλή κι αν είναι, το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι η μετατόπιση (προσοχή όχι ματαίωση) των επιπτώσεων στο χρόνο και η δραστική μείωση του όγκου.

Και επισημαίνω ότι και η δεματοποίηση, όπως και οποιαδήποτε άλλη επεξεργασία των στερεών αποβλήτων, απαιτεί προσοχή τόσο στην εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού όσο και κυρίως στην καλή του λειτουργία. Αλλιώς, τα πλεονεκτήματα της δεματοποίησης ως προσωρινής λύσης θα ακυρωθούν σε βάθος χρόνου αν αφεθούν τα δέματα στην τύχη τους να αλληλεπιδρούν με τον αέρα και το νερό. Ή αν πάψουν να δεματοποιούνται πλήρως με πλαστικά φύλλα. Ή αν δεν συντηρούνται σωστά τα μηχανικά μέρη…

Προσοχή λοιπον. Ας προχωρήσει η μεταβατική λύση, αλλά ως τέτοια. Οι εμπειρίες που έχουμε στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα Χανιά, στη ΔΕΔΙΣΑ, είναι πλέον υπεραρκετές για να καταλάβουν όλοι ότι η απόθεση δεματοποιημένων απορριμμάτων, αν δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις που προανέφερα, μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε μια χωματερή με περιτύλιγμα.

Και ίσως για το λόγο αυτό, πλάι στην προμήθεια και εγκατάσταση των δεματοποιητών, η Περιφέρεια θα έπρεπε να φροντίσει και για την καλή λειτουργία τους καθώς και για την πλήρη οργάνωση του χώρου προσωρινής αποθήκευσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου