4/04/2011

Ας σκεφτούμε ψύχραιμα για την Κερατέα...

Αυτή τη στιγμή, προέχει όλοι εμπλεκόμενοι να αποστασιοποιηθούν από τα γεγονότα και να σκεφτούν ψύχραιμα.

Η κυβέρνηση πρέπει να ξέρει ότι ακόμα και αν καταφέρει να επικρατήσει με χρήση αστυνομικής βίας, όπως όλο και περισσότεροι την καλούν να κάνει, το θέμα δεν είναι η κατασκευή του έργου αλλά η βιώσιμη λειτουργία του. Και αυτό δεν γίνεται χωρίς κοινωνική συναίνεση. Το παράδειγμα της Λευκίμμης όπου το έργο κατασκευάστηκε αλλά δεν λειτουργεί είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Το μπλοκ των αντιδρώντων πρέπει να καταλάβει ότι με την εξέλιξη που έχουν τα πράγματα αυτοϋπονομεύεται, απομονώνεται ραγδαία από την υπόλοιπη κοινωνία και γίνεται όλο και πιο εύκολος στόχος. Σε τελική ανάλυση, όσο τα πράγματα οδηγούνται σε λύσεις του τύπου «όλα ή τίποτα», το δίκιο του ισχυρότερου έχει περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται όλο και περισσότερες αντιδράσεις από τη Δυτική Αττική και διαμορφώνονται προϋποθέσεις πραγματικού εμφυλίου των σκουπιδιών – δυστυχώς μέρος των αντιδρώντων πυροδοτεί τέτοιες αντιδράσεις με εμπρηστικές δηλώσεις που μόνο ζημιά κάνουν στις προσπάθειες να βρεθεί κάποια λύση.

Η διαπραγμάτευση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, όμως σήμερα, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, είναι κάτι λιγότερο από εφικτή. Απαιτούνται άμεσα κινήσεις που θα οικοδομούν κάποια έστω στοιχειώδη εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και αντιδρώντων και θα προσδιορίζουν ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Θα μου πείτε που αλλού έχει γίνει αυτό για να γίνει στην Κερατέα; Θα σας απαντήσω, μήπως αντί να έχουμε τραυματίες και νεκρούς και να ψάχνουμε να βρούμε τους υπεύθυνους μπορούμε έστω και τώρα να κάνουμε μια νέα αρχή;

Πρέπει να το καταλάβουν όλοι τώρα, πριν η εξέλιξη των πραγμάτων δημιουργήσει αναντίστρεπτες καταστάσεις: η επιλογή της μη διαπραγμάτευσης θα είναι πολύ πιο επώδυνη, από κάθε άποψη, για όλους. Αντίθετα, μια πετυχημένη διαπραγματευτική διαδικασία θα ανοίξει νέους δρόμους για όλη την ελληνική κοινωνία. Καθήκον κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου είναι να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου