4/10/2009

Το παράδειγμα της Ελευσίνας: όταν η πολιτική επικρατεί της οικονομίας

Είναι γνωστές, σε όσους ασχολούνται με την ανακύκλωση, οι επιδόσεις του Δήμου Ελευσίνας. Ενδεικτικά σταχυολογώ από πρόσφατο άρθρο του Δήμαρχου Ελευσίνας Γιώργου Αμπατζόγλου:

"Το 2008 ο Δήμος Ελευσίνας είχε τις ακόλουθες δράσεις:
· Ολοκληρώθηκε το πλέον σύγχρονο διαδημοτικό ΚΔΑΥ για τις συσκευασίες που θα εξυπηρετεί 12 Δήμους της Δυτικής Αττικής και θα απασχολεί 25 άτομα. Η έκταση των 10 στρ. παραχωρήθηκε από τη SATO και τα ΕΛΠΕ στο Δήμο Ελευσίνας και η επένδυση των 5 εκατ. Ευρώ έγινε από την ΕΕΑΑ, στα πλαίσια του συστήματος ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, στο οποίο συμμετέχει και η ΚΕΔΚΕ.
· Η ανακύκλωση των συσκευασιών αυξήθηκε κατά 41% και έφτασε τους 2.295 τονους.
· Στο Δημοτικό Κέντρο Ανακύκλωσης, στο οποίο απασχολούνται 10 άτομα, διαχειρίστηκε με πρότυπο τρόπο 25.600 κ.μ (9.550 τόνοι) ογκωδών οικιακών αποβλήτων, σε συνεργασία με τον ΕΣΔΚΝΑ, τα οποία στο παρελθόν διατίθεντο ανεξέλεγκτα.
· Διένειμε δωρεάν 100 επί πλέον κάδους οικιακής λιπασματοποίησης, οι οποίοι έφτασαν συνολικά τους 450.
· Τοποθέτησε 20 βυθιζόμενους κάδους σε κεντρικά σημεία.
· Διένειμε δωρεάν 2.500 τσουβάλια λίπασμα που προέκυψε από το πράσινο.
· Ξεκίνησε την χωριστή διαλογή του έντυπου υλικού από τα σχολεία και τις υπηρεσίες και το 2008 συγκέντρωσε 43 τόνους.
· Απέσυρε 5.210 kg φύλλα ελενιτ από δημοτικό χώρο στάθμευσης, τα οποία περιέχουν αμίαντο, και τα οποία θα διατεθούν σύννομα και ασφαλώς στην εταιρεία Bhuck της Γερμανίας από την ελληνική εταιρεία ΤΠΠ.
· Ολοκληρώθηκε το 6-μηνο πιλοτικό πρόγραμμα για τα επικίνδυνα οικιακά σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ ΑΕ. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε αρχικά σε 500 οικογένειες και 110 ιατρικές μονάδες της πόλης. Η ποσότητα των επικίνδυνων οικιακών εκτιμάται σε 0,6% των ημερήσιων αποβλήτων (2,63 kg/cap,year).
· Συνεχίζεται το δημοτικό πρόγραμμα «πόρτα-πόρτα» , σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με όλες τις μορφές ανακύκλωσης.
· Συνεχίζεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε όλα τα σχολεία της Ελευσίνας, σε συνεργασία με την Μεσόγειο SOS, για τις συσκευασίες, τις ηλεκτρικές/ ηλεκτρονικές συσκευές και τις μπαταρίες.
· Ο Δήμος Ελευσίνας βράβευσε 3 σχολεία με 10.000 € για την καλύτερη απόδοση στην ανακύκλωση. (3ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο, 1ο Λύκειο)
· Συνολικά στην Ελευσίνα ανακυκλώθηκαν το 2008, από το Δήμο και τις επιχειρήσεις:
Μπαταρίες=1.084 kg (ΑΦΗΣ)
Ελαστικά= 567 t (ECO-ELASTIKA)
Χρησιμοποιημένα Ορυκτέλαια (ΑΛΕ)= 300 t (ΕΛΤΕΠΕ/ΚΕΠΕΔ)
· Εφάρμοσε πιλοτικά με τη συσκευή eco-pod τη λιπασματοποίηση για τα βιοαποδομήσιμα και το πράσινο.
· Ο Δήμος Ελευσίνας υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση στο ΥΠΕΣ για υπόγεια πνευματική συλλογή των απορριμμάτων, χωρίς κάδους και απορριμματοφόρα, κατά το πρότυπο της Στοκχόλμης και της Βαρκελώνης. "

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι όλα αυτά έγιναν με ελάχιστη, σε ορισμένες περιπτώσεις και ανύπαρκτη, συνεισφορά του δημόσιου κορβανά. Ενός δημόσιου κορβανά που είναι επιλεκτικά γενναιόδωρος σε κάποιες περιπτώσεις που η ανακύκλωση είναι μόνο ταμπέλες και φούμαρα και εξαιρετικά τσιγγούνης όταν αποδεδειγμένα γίνεται έργο.

Αν πάρουμε έναν δείκτη του τύπου "τόνοι που εκτρέπονται από την ταφή / δημόσια επιδότηση" τότε αναμφίβολα η Ελευσίνα είναι μακράν η πρώτη στην Ελλάδα και με αξιοζήλευτη θέση πανευρωπαϊκά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δημόσιες επιδοτήσεις και το πλαίσιο κινήτρων για ανακύκλωση δεν είναι επαρκή και σωστά δρομολογημένα, ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά κενά και αβελτηρίες προς επιδιόρθωση και δράση. Όλοι επίσης γνωρίζουμε ότι η ανακύκλωση κοστίζει ακριβά και χωρίς δημόσια στήριξη είναι οριακά βιώσιμη και πιο συχνά μη βιώσιμη.

Ωστόσο το παράδειγμα της Ελευσίνας δείχνει ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και με περιορισμένους οικονομικούς πόρους μπορεί να επιτευχθούν πολλά αι σημαντικά πράγματα. Δείχνει ότι η "κλάψα" πολλών για τις δυσκολίες της ανακύκλωσης με δεδομένη την έλλειψη πόρων συχνά μπορεί και να κρύβει την αδυναμία να ή την απροθυμία να χαραχθούν συγκεκριμένες πολιτικές και δραστηριότητες, να επικεντρωθούν ανθρώπινοι πόροι και φαιά ουσία στο θέμα.

Γιατί, ας μη γελιόμαστε, η μεγάλη διαφορά στην Ελευσίνα είναι οι ανθρώπινοι πόροι, το μεράκι, η δημιουργικότητα και η πρωτοβουλία του δήμαρχου και των συνεργατών του. Και αυτά δεν αγοράζονται γιατί πολύ απλά δεν πουλιούνται! Την επόμενη φορά που κάποιος θα κάνει την έλλειψη πόρων άλλοθι για την αδράνεια του στην ανακύκλωση, θυμήστε του το παράδειγμα της Ελευσίνας.

Και υπογραμμίστε ότι ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπως δείχνουν και τόσα άλλα γεγονότα στην εποχή μας, η πολιτική τελικά μπορεί να επικρατεί της οικονομίας, σε πείσμα των ζηλωτών της αγοράς και του νεοφιλελεύθερου ευαγγελίου. Συγχαρητήρια Δήμαρχε και καλό κουράγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου