5/10/2011

Σκηνές από "ταινία προσεχώς" ???





Οι παραπάνω φωτογραφίες τραβήχτηκαν στη Νάπολη στις 4/5/2011, σε πρόσφατη επίσκεψη μου. Νομίζω ότι ειδικά η Νάπολη έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, γιατί φοβάμαι ότι μοιάζει με σκηνές από «ταινία προσεχώς».

Η Νάπολη έφτασε σε απόλυτο αδιέξοδο πριν μερικά χρόνια. 80.000 τόνοι απορριμμάτων είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη για δύο σχεδόν μήνες. Μπροστά στο πατρικό της Σοφίας Λόρεν υψώθηκαν σκουπίδια ύψους 5 μέτρων! Στις γύρω περιοχές, χιλιάδες τόνοι τυριού μοτσαρέλα κρίθηκαν ακατάλληλοι λόγω των διοξινών που εξέπεμπαν οι χωματερές που ξανάνοιξαν. Ακόμα και σήμερα, η εικόνα του ιστορικού κέντρου παραμένει άθλια, με μικρές χωματερές των 10-20 τόνων να παραμένουν για μέρες. Πρόσφατα επενέβη ο στρατός για να καθαρίσει η πόλη (βλ. και http://news.in.gr/world/article/?aid=1231107469 )

Και όλα αυτά γιατί; Γιατί το 1994, αποφασίστηκε να μην φτιαχτούν νέοι χώροι ταφής, διότι η ταφή των απορριμμάτων είναι «ξεπερασμένη μέθοδος» και έπρεπε να σταματήσει. Και στη συνέχεια, οι συνεχείς πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι διαρκείς αμφισβητήσεις των όποιων επιλογών, η αντιπαράθεση λόμπι και η διαπλοκή με τη Μαφία βεβαίως οδήγησαν σε απόλυτη απραξία την περιφέρεια και το Δήμο! Τελικά, φτιάχτηκαν υποδομές για το 60% των απορριμμάτων (με τη λογική ότι το 40% θα ανακυκλώνονταν, κάτι που ποτέ δεν έγινε βέβαια) το 2006, δηλαδή δώδεκα χρόνια μετά!

Τότε όμως ήταν ήδη αργά, διότι οι χώροι ταφής είχαν ήδη γεμίσει και οι κοινωνικές αντιδράσεις για νέους χώρους τεράστιες. Και οι μόνοι κερδισμένοι ήταν οι έμποροι των σκουπιδιών, που τα μετέφεραν με 200 ευρώ τον τόνο στο Αμβούργο, για να σωθεί η πόλη από τις επιδημίες. Τα συμπεράσματα δικά σας…

5/03/2011

Μια απάντηση στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας...

Το ποια είναι η γνώμη μου για το θέμα του έργου της Κερατέας είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Άλλωστε είναι τόσο αναλυτικά γραμμένη σε τέσσερις πρόσφατες αναρτήσεις του "Σίσσυφου",από 4/4/2011, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης ή αμφιβολίας.

Επιπλέον, ο "Σίσσυφος" είναι ένα blog που διαβάζεται από 500-1000 ανθρώπους το μήνα, επομένως δεν είναι και τόσο δύσκολο να κυκλοφορήσει η πληροφορία που περιλαμβάνεται στο blog.

Μου είναι επομένως ακατανόητη η αναφορά του κ. Ιατρού, πρώην δημάρχου Κερατέας, στο όνομα μου, σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία"(23/4/2011). Στο εν λόγω δημοσίευμα μάλιστα, λίγο - πολύ, μου χρεώνεται η "σκληρή" στάση της κυβέρνησης σχετικά με το έργο στην Κερατέα.

Δεν γνωρίζω ποια είναι τα κίνητρα του κ. Ιατρού, ούτε και αν οι δηλώσεις του έγιναν γνωρίζοντας τη δημόσια διατυπωμένη θέση μου περί διαπραγμάτευσης ή εν αγνοία αυτής.

Προτιμώ να πιστεύω το δεύτερο. Ακόμα όμως και έτσι, είναι πραγματικά αστείο να χρεώνεται σε "συνομιλητές" η αδιαλλαξία της κυβέρνησης στο έργο της Κερατέας. Λες και το θέμα της Κερατέας είναι το μοναδικό στο οποίο η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα θέματα διεξάγεται ουσιαστικός και πλήρης διάλογος, λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των κοινωνικών ομάδων και τελικά συνθέτονται όλες οι απόψεις και γίνεται ... της τρόϊκας!

Αγνοούνται τα ισχυρά τοπικά αλλά και ευρύτερα συμφέροντα, αγνοείται το κοινωνικό - πολιτικό υπόβαθρο της σύγκρουσης στην Κερατέα, αγνοείται το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, οι πρακτικές της κυβέρνησης σε μια σειρά άλλα μέτωπα και ενοχοποιούνται οι όποιες απόψεις και σκέψεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός ανθρώπου που δεν έχει καμία σχέση με το έργο της Κερατέας, πέραν των αρχικών μελετών χωροθέτησης, η ορθότητα των οποίων ακόμα δεν έχει αμφισβητηθεί σε δεκάδες δικαστήρια!

Αλήθεια καταλαβαίνει ο κ. Ιατρού ότι με μια τέτοια αντιμετώπιση των πραγμάτων δικαιώνει αυτούς που αγνοώντας τη διάταξη των κοινωνικών δυνάμεων στην περιοχή, αγνοώντας τα πραγματικά συμφέροντα που θίγονται, αγνοώντας τους πολιτικούς συσχετισμούς και το ευρύτερο τοπίο στο οποίο εντάσσεται η υπόθεση της Κερατέας τον κατηγορούν προσωπικά και τον πάνε στα δικαστήρια για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις;

Όσο για την "Ελευθεροτυπία" τι να πει κανείς; Ούτε καν υποτυπώδες ρεπορτάζ και εξακρίβωση των όσων καταγγέλονται, σε ένα θέμα που είναι πανεύκολο να διαπιστωθεί η ουσία εφόσον υπάρχουν δημόσιες γραπτές τοποθετήσεις, προσβάσιμες σε όλους. Δεν αξίζει καν να κάνεις διάψευση σε τέτοιου είδους δημοσιογραφία...